De Rijksoverheid maakt geld vrij om een deel van de stikstofbelasting op Natura 2000-gebieden terug te dringen.
Regelingen voor bedrijfsbeëindiging
Aanpak piekbelasting
In samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is de Brabantse aanpak piekbelasting ontwikkeld. Provincie Noord-Brabant benut hiermee de al bestaande kennis en ervaring van de zaakbegeleiders en van de (overheid)organisaties die actief zijn in de gebieden. Ga naar de website van Provincie Noord-Brabant voor meer informatie over de Brabantse aanpak, de regelingen, het aanvragen van zaakbegeleiding, cijfers en statistieken en meer.
Lbv voor kleinere sectoren
Valt u niet onder de doelgroep van de landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv/ Lbv-plus), maar wilt u toch stoppen? De minister werkt aan een nieuwe beëindigingsregeling voor veehouders met dieren die buiten de Lbv en Lbv-plus vallen. Ook zij kunnen dan met steun van de overheid hun bedrijf stoppen. Voor deze ‘Lbv voor kleinere sectoren’ is nog toestemming nodig van de Europese Commissie.
Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging (MGB)
Met de regeling Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging (MGB-regeling) kunnen provincies, in opengestelde gebieden, bedrijfslocaties van veehouders die vrijwillig willen stoppen aankopen of via een subsidie laten beëindigen. De regeling is aanvullend op de landelijke beëindigingsregelingen veehouderijlocaties (met piekbelasting). De MGB-regeling wordt momenteel uitgewerkt door het Rijk. Kijk voor meer informatie op: Aanpakstikstof.nl/MGAB
Extensiveren
Deze regeling is inmiddels gesloten. Kijk voor meer informatie over ondersteuning en regelingen voor extensivering op de website van de Provincie Brabant.
Verplaatsen
Er komt een verplaatsingsregeling voor veehouderijen met piekbelasting. Deze bedrijven kunnen subsidie krijgen voor vrijwillige verplaatsing binnen Nederland of naar een ander land in de Europese Unie. De subsidie is ook voor onderzoek naar de haalbaarheid van de verplaatsing. Spoedig volgt meer informatie over de Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (LVVP).
Innoveren
De minister wil eerst meer zekerheid hebben of agrarisch ondernemers een natuurvergunning kunnen krijgen voor innovatieve stalsystemen en technieken. Daarvoor moet bewezen zijn dat deze stalsystemen minder stikstof uitstoten. Daarna komt er misschien subsidie voor.
Omschakelen
Veehouders met plannen voor verduurzaming kunnen terecht bij het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL). Daar kunnen zij een lening van maximaal €500.000 krijgen tegen soepele voorwaarden. Hun investeringen moeten minimaal 5 van de 8 duurzaamheidsdoelen ondersteunen.
Ondernemingsplan
Agrarisch ondernemers die willen doorgaan met hun bedrijf, krijgen later dit jaar de mogelijkheid om met een ondernemingsplan te komen. Daarin presenteert een ondernemer zelf ideeën voor een nieuw toekomstperspectief. In het plan staan onder andere maatregelen voor minder stikstofuitstoot. Maar ook andere maatregelen om aan natuur-, water- en klimaatdoelen bij te dragen. De mogelijkheid van een ondernemingsplan wordt eerst getest in twee pilots, in Limburg en Gelderland.