Bedrijfsbeëindiging: Lbv en Lbv-plus regeling
Voor veehouders die overwegen te stoppen of om te schakelen naar een andere bedrijfsactiviteit stelt het Rijk vanaf 3 juli 2023 de Lbv en Lbv-plus regeling open. Deze regelingen zijn vrijwillig. De subsidie kan helpen om de financiën na beëindiging passend te maken. Het bedrijf moet dan wel een bepaalde mate van stikstofdepositie veroorzaken op overbelaste Natura 2000-gebieden.
- Stap 1: Lees meer over de Lbv en Lbv-plus regeling en de voorwaarden op www.aanpakpiekbelasting.nl. Bekijk eventueel ook het beknopte overzicht Lbv/Lbv-plus.
- Stap 2: Controleer of u gebruik kunt maken van de Lbv of Lbv-plus regeling via Aerius Check. De check is anoniem. Deze handleiding ondersteunt bij het gebruik van AERIUS Check. Vragen over AERIUS Check? Neem dan contact op met BIJ12: 085 486 25 90 / Helpdesk BIJ12.
- Stap 3: Maak op basis van het resultaat de keuze of u direct een aanvraag wilt indienen of meer informatie/ begeleiding wilt. Neem vervolgens contact op met de betreffende organisatie:
Ik wil een aanvraag indienen
Valt u onder de doelgroep van de Lbv of Lbv-plus regeling en wilt u een aanvraag indienen? Neem hiervoor contact op met RVO: 088 042 42 42 / online contact met RVO.
Ik wil meer weten over de regeling
Valt u onder de doelgroep van de Lbv of Lbv-plus regeling en wilt u meer informatie over bedrijfsbeëindiging? Neem dan contact op met RVO (088 042 42 42 / online contact met RVO) of uw eigen adviseur.
Ik wil doorpraten over de regeling
Verwacht u onder de doelgroep van de regeling te vallen, maar twijfelt u over deelname? Neem dan contact op met Contactpunt Piekbelasting van de provincie Noord-Brabant voor een verkennend gesprek met een van onze zaakbegeleiders. Dit kan via 073 680 81 82 (bereikbaar op maandag tot en met woensdag van 13.00 tot 17.00 uur) of contactpiekbelasting@brabant.nl.
U hoeft voor dit gesprek geen aanvraag bij RVO te doen.
Ik val niet onder de doelgroep, wat nu?
Valt u niet onder de doelgroep van de Lbv of Lbv-plus regeling, maar wilt u toch stoppen? Voor deze bedrijven werkt het Rijk momenteel een aparte regeling uit: MGAB.
Wilt u meer informatie over bedrijfsbeëindiging of begeleiding hierbij? Neem dan contact op met uw eigen adviseur of het Ondersteuningsnetwerk van provincie Noord-Brabant: landbouwenvoedsel@brabant.nl / 073 681 28 12. Geef hierbij aan dat u voor het Ondersteuningsnetwerk belt.
Contactformulier
Adviesvoucher
Als u onder de aanpak piekbelasting (Lbv-plus) valt, kunt u een adviesvoucher aanvragen uit de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE). Met de voucher krijgt u tot € 1.500 subsidie voor het advies van een erkend agrarisch bedrijfsadviseur. Meer informatie over de SABE-adviesvoucher.
Extensiveren, omschakelen, innoveren of verplaatsen
Wilt u niet stoppen met uw bedrijf, maar uw bedrijfsvoering wel aanpassen voor de toekomst? De volgende stappen helpen u bij het maken van een keuze die bij u en uw situatie past.
- Stap 1: Raadpleeg de keuzehulp voor veehouders voor meer informatie over de mogelijkheden, het proces en de ondersteuning die provincie Noord-Brabant u hierbij kan bieden.
- Stap 2: Wilt u meer informatie over een van de keuzemogelijkheden? Neem dan contact op met uw eigen adviseur en/of het Ondersteuningsnetwerk van provincie Noord-Brabant: landbouwenvoedsel@brabant.nl / 073 681 28 12. Geef hierbij aan dat u voor het Ondersteuningsnetwerk belt.
RVO
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): voor vragen over de aanpak piekbelasting en de regelingen in de landbouw. RVO is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 tot 17.00 uur via: 088 - 042 42 42. Of via het contactformulier:
Contact (rvo.nl)
BIJ12
Landelijk Informatiepunt Stikstof en Natura 2000 van BIJ12: voor vragen over de AERIUS Check en vergunningverlening. Het informatiepunt is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer 085 - 486 25 90. Of via het Helpdesk vragenformulier:
Helpdesk BIJ12
Belastingdienst
Digitaal loket voor vragen over fiscale gevolgen: De Belastingdienst opende een digitaal loket voor vragen over de fiscale gevolgen van de uitkoopregeling voor veehouders.
Digitaal loket Belastingdienst
VNG
Gemeenten hebben een belangrijke rol in de voorbereiding en uitvoering van de regelingen. De VNG heeft een handreiking opgesteld om gemeenten hierbij op weg te helpen.
Handreiking VNG
TABOER
TABOER maakt mentale problemen bij boeren en tuinders bespreekbaar. Als onafhankelijk loket biedt TABOER een luisterend oor en helpt bij het vinden van een passende zorgverlener.
Website TABOER