De BOS 2.0 staat niet op zichzelf, maar is een belangrijk onderdeel van een geheel van beleid, maatregelen en inzet om ons aandeel in nationale en Brabantse ambities en doelen om de natuur te versterken en verbeteren te halen. De omgevingsvisie van de provincie en de beleidskaders, zoals het beleidskader Natuur, landbouw en Voedsel, Milieu en Economie, geven richting aan de BOS 2.0.
De BOS 2.0 geeft zelf input aan het Brabant Programma Landelijk Gebied (BPLG) voor de aanpak van stikstof en voldoet aan de eisen die het Rijk de provincie stelt op basis van de Omgevingswet. De BOS 2.0 is ook een belangrijke pijler in de bredere strategie van het traject Brabant Openhouden. Met de sporen ‘Versterken (van de natuur), Verminderen (van de stikstofuitstoot) en Vooruitgaan (vergunningverlening weer op gang brengen)’ wil het provinciebestuur vergunningverlening weer mogelijk maken, zodat Brabant openblijft voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Vanuit de BOS leveren we een bijdrage door het Verminderen van de stikstofuitstoot.
De groenblauwe gebiedsgerichte aanpak (GGA) levert een belangrijke bijdrage aan de BOS. Met de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak werken we aan een transformatie naar een Brabants platteland waar bodem, water en lucht op orde zijn. Stikstofreductie is een belangrijke voorwaarde daarvoor.