Praktijkverhaal verduurzaming bouw in Brabant: hennep als bouwmateriaal

25-02-2022

Iedereen kent hennep als grondstof voor marihuana en hasj. Industriële hennep of vezelhennep kent echter alleen niet-criminele toepassingen. CBD of cannabisolie wordt medicinaal gebruikt en is in Europa breed verkrijgbaar.

Recente technologische ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat vezelhennep meer toepassingen kent zoals kunststoffen, olie-absorberende materialen en constructiebeton. De houtachtige delen van deze plant worden in combinatie met kalk in de woningbouw toegepast. Hoog tijd dat hennep uit het verdomhoekje wordt gehaald, vindt Maarten Maresch.

Hij is adviseur in de innovatiebranche en als zodanig grondlegger van het management-adviesbureau IBPM. “Rijkswaterstaat stelde vast dat hennep mogelijkheden biedt om vervuilde grond te reinigen en zocht een provincie die de mogelijkheden van het gewas wil toepassen. Ik had contacten met Noord-Brabant.” Een vervolgonderzoek dat tezamen met onder meer MillVision, een ontwikkelaar van natuurvezelproducten in Raamsdonksveer, in opdracht van de provincie in 2019 is uitgevoerd, bracht een nieuw aspect aan het licht: stikstofreductie!

Voor veehouders die van plan zijn om te stoppen of op zoek zijn naar een andere bedrijfsvoering, is het telen van hennep wellicht een oplossing. “Als we kunnen overschakelen naar de vele industriële toepassingen van hennep, biedt dat mogelijkheden. De stikstofuitstoot gaat omlaag en juist hennep heeft van alle teelten de hoogste CO2-opslag”, weet Maresch. “CO2-opslag is ook opgenomen in het Klimaatakkoord.”

“Als we kunnen overschakelen naar de vele industriële toepassingen van hennep, biedt dat mogelijkheden. De stikstofuitstoot gaat omlaag en juist hennep heeft van alle teelten de hoogste CO2-opslag”

Internationaal zijn er volgens hem veel toepassingen van hennep gerealiseerd die hier nauwelijks zijn geïmplementeerd.  Een voorbeeld van een Nederlandse toepassing is die van Millvision en partners. Die onderneming ontwikkelde een inmiddels aangelegd biobased en circulair fietspad in Almere, waarin hennepvezels zijn verwerkt.

“We hebben ook vastgesteld dat je hennep op kleinere percelen kan telen, waar dat nu in Noord-Nederland juist op grote percelen gebeurt. Verder wilden we met de provincie onderzoeken of meer dan één jaarlijkse oogst mogelijk is en dat lijkt zo te zijn”, besluit Maresch.

 

 

enlightened Dit praktijkverhaal hoort bij het hoofdartikel Van plant tot pand: Brabant kan hoofdrol pakken bij verduurzaming bouw. Lees ook eens het praktijkverhaal Bouwinnovaties versnellen bij snelweg A58 voor meer inspiratie.

 

 

Cookie-instellingen