Transacties van stikstofruimte

04-02-2021

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met een aantal transacties van stikstofruimte waarbij de provincie betrokken is, bijvoorbeeld als eigenaar van stikstofruimte.

Deze transacties, die tot stand zijn gekomen met hulp van het Ondersteuningsloket Stikstof, zorgen voor voldoende stikstofruimte voor een aantal economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Met de verworven stikstofruimte kunnen de betrokken initiatiefnemers nu een natuurvergunning gaan aanvragen op basis van extern salderen. De resterende stikstofruimte van deze transacties wil de provincie bewaren in het toekomstige stikstofregistratiesysteem.

Het gaat om drie dossiers. In Lage Mierde en Asten heeft de provincie agrarische bedrijven aangekocht in de buurt van N2000-gebieden met het doel het bedrijf te stoppen. In Lage Mierde wil een paardenhouderij uitbreiden en daarom een deel van de stikstofruimte kopen. In Asten wil de oude eigenaar op een andere plek een loonwerkbedrijf starten en koopt hiervoor een deel van de stikstofruimte van het stoppende bedrijf. De gemeente Waalwijk heeft stikstofruimte nodig voor een nieuwe insteekhaven, voor logistiek bedrijventerrein Haven 8 en voor een verbeterde ontsluiting via een randwegstructuur. Daarom koopt ze een boerderij over van de provincie en van een tweede koopt zij alleen de stikstofruimte (beide waren aangekocht voor natuurontwikkeling) en met een derde veehouderij sluit Waalwijk zelf een overeenkomst.

bron: OBL provincie Noord-Brabant

Cookie-instellingen