Goede en gedragen maatregelen
Deze aanpak heeft als doel om Brabant open te houden. Maatregelen moeten zorgen voor een evenwicht tussen voldoende natuurherstel en stikstofvermindering, zodat economische en maatschappelijke ontwikkeling weer mogelijk worden.
De provincie voert hierover regelmatig gesprekken met maatschappelijke partners. Dat is van belang om goede en gedragen maatregelen te ontwikkelen. Gemeente Woensdrecht en Waterschap Brabantse Delta zijn twee van die partners. Zij geven een inkijkje in wat zij belangrijk vinden in de Brabantse stikstofaanpak. De provincie stelt de definitieve BOS 2.0 komende december vast.
Concept-Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 2.0
Op 23 april 2024 hebben Gedeputeerde Staten het concept van de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 2.0 vastgesteld. Hiermee is een eerste stap gezet naar een nieuwe uitvoeringsagenda voor stikstofreductie in Brabant. Het concept is nog niet compleet uitgewerkt. We noemen deze versie een bespreekversie, omdat we over deze versie het gesprek aangaan met Provinciale Staten en onze bestuurlijke partners
Lees de bespreekversie van de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 2.0 hier
Maatregelen
In de BOS 2.0 staat een breed palet aan maatregelen die de stikstof verminderen. Deze maatregelen bestaan uit een generiek maatregelenpakket voor Brabant, onze eerste inzet. Aansluitend hierop werken we de komende periode een gebiedsaanpak per stikstofgevoelig Natura 2000-gebied uit die past bij de opgaven in dat gebied. De uitgangspunten hiervoor staan in deze concept-BOS 2.0. En in de toekomst willen we toe naar normeringen via emissieplafonds. De ambities op dat vlak staan in de BOS 2.0 op hoofdlijnen omschreven en worden verder uitgewerkt na vaststelling van de BOS 2.0.
De aanpak moet juridisch geborgd en houdbaar zijn om een toekomstige nieuwe impasse te voorkomen. Heldere kaders, instrumenten en monitoring om effectief te sturen op de afname van stikstof zijn nodig. Dit deel van de BOS wordt de komende periode verder uitgewerkt.